Kokemuksesta ammentaen

Psyykkisen valmentajan on hyvä olla elämässään kokenut. Elämä itsessään on usein paras opettaja, jos vain suostumme siltä oppimaan. Pelkkä kokemus ei kuitenkaan riitä vaan psyykkisessä valmentamisessa tarvitaan ammatillisia valmiuksia, joita saa siihen soveltuvista koulutuksista. Itsellä molemmat kriteerit täyttyvät.

Nuorten ja nuorten aikuisten kanssa työskentely on innostavaa. Rinnalla kulkemisesta saa usein välittömän ja nopean palautteen. Terveet elämäntavat, tavoitteellinen toiminta ja itsensä haastaminen uusille alueille toteutuu niin urheilijalla kuin valmentajallakin.

 

Erilaista ja samanlaista

Lajit eroavat tietenkin toisistaan melkoisesti, samoin sitä kautta ne ominaisuudet, joita tarvitaan. Psyykkinen valmentaminen eri lajeissa ei kuitenkaan periaatteiltaan eroa kovinkaan paljon toisistaan. Mieli toimii meillä jokaisella kuitenkin hiukan erilailla ja psyykkisen valmentamisen prosessiin liittyy kunkin urheilijan oman mielen toiminnan vahvistaminen. Itse pidän tärkeänä, että toiminta ja tavoitteet ovat oikeassa suhteessa koko muuhun elämään.

 

Rytminmuutos on tärkeää

Elämässä on monenlaista aikataulua, tekemistä ja menemistä. On kuitenkin aika ajoin tärkeää vaihtaa omaa rytmiä, jotta jälleen on vireänä jatkamaan siitä, mistä hetkeksi luopui. Kuntokaan ei kasva treenatessa vaan levossa. Tai oikeammin rasituksen ja levon oikeasta suhteesta. Kun energiavarastot ovat hyvin latautuneet, kannattaa treenata uudestaan oikein ajoitettuna. Siis fysiikan puolelta.

Psyyke ei kuitenkaan välttämättä toimi samoilla periaatteilla. Jotta voi kunnolla treenata, täytyy myös psyykkeen olla kunnossa. Siksikin meillä jokaisella täytyy olla oman psyykkisen kunnon kannalta omia lepäämisen ja latautumisen keinoja. Urheilijan iästä ja elämäntilanteesta johtuen ne ovat tietenkin hyvinkin erilaisia, mutta niistä kannattaa olla tietoinen. Kuormituksen ja palautumisen suhde ratkaisee.