Mieli ja keho tekevät yhteistyötä. Jos toinen osa toimii eri rytmissä, ei lopputulos voi tietenkään olla paras mahdollinen tai edes hyvä. Miten toimit, jos et ole parhaimmillasi treeneissä tai kilpailuissa? Miten toimit, jos olet parhaimillasi? Mikä on näiden ero ja miten itse vaikutat siihen tietoisesti ja järjestelmällisesti?
Psyykkinen valmentautuminen tarvitsee usein ulkopuolisen asiantuntijan rinnalla kulkemista. Ainakin jossakin vaiheessa uraa. Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan haasteita yksin. Yhdessä ja yhteistyössä kunkin urheilijan erityisyys huomioiden tavoitteet on helpompi toteuttaa. Niin on elämässä yleensä kuin myös urheilussa. Urheilijan elämän haasteet ovat moninaiset, joten kannattaa tarkistaa miten hyvin henkiset voimavarasi ovat jo nyt käytössä!
Yksin, kaksin tai joukkueena. Kaikki kokoonpanot käyvät, kun tavoitteet sovitaan etukäteen ja nähdään, että psyykkisen valmennuksen keinoista on hyötyä. Valmennus voi olla kertaluonteista, johonkin täsmällliseen asiaan liittyen. Se voi olla myös selkeä etukäteen sovittu prosessi, esimerkiksi 10 kertaa tavoitteen mukaisesti. Psyykkinen valmennus voi olla myös osana kokonaisvaltaista valmentamista, jolloin se on pitkäaikainen luotettava valmennuksen osatekijä.
Yhteydenoton voi tehdä joko urheilija yksin tai yhdessä valmentajansa kanssa. Alle 18-vuotiaiden osalta alkuneuvottelussa voi olla sovitusti mukana myös huoltajat - oikeastaan jopa toivottavasti ovat mukana.
Alkuneuvottelussa kartoitetaan tarve ja sovitaan mahdollisesta jatkosta. Alkuneuvottelu ei sido kumpaakaan osapuolta mitenkään. Varsinaisesta psyykkisestä valmentamisesta tehdään sopimus, joka sitoo molempia /kaikkia osapuolia.